project data
project collectieve huisvestiging TBM 1 26 units
locatie Tielt (België)
klant TBM
status gerealiseerd
credits
structuur Abicon
project data
project collectieve huisvestiging TBM 1 26 units
locatie Tielt (België)
klant TBM
status gerealiseerd
credits
structuur Abicon
X

TBM: 26 wooneenheden met ondergrondse garage

Het project bestaat uit 26 wooneenheden met een ondergrondse garage gebouwd op een driehoekig hoekperceel in het stadscentrum van de stad tielt. De verschillende units werden verdeeld over 2 volumes die een semipubliek binnengebied omsluiten en palen aan de straten die het perceel begrenzen.

Het eerste bouwblok in de deken darraslaan vervolledigt het bestaande straatbeeld met grotere gezinswoningen.

Een tweede volume in de gierigaardstraat vormt de aanzet naar de nieuw te bouwen compacte rijwoningen verderop in die straat. Een op het westen gerichte tuinmuur met perforaties langs de monseigneur christiaensstraat verbindt de 2 blokken en laat toe dat het zonlicht de private terrassen in het binnengebied maximaal kan bereiken.

Het binnengebied realiseert enerzijds een voetgangersverbinding tussen de 2 straten en anderzijds een vlotte toegang voor alle bewoners op privaat terrein naar de parkeergarage en een fi etsberging. Door de aanleg van een grote groenzone met een grote hoogstam en klimplanten in het publiek deel van het binnengebied komt er groen tot bij alle wooneenheden die aan deze semipublieke ruimte palen of er op uitkijken.

In het project zijn er in totaal 13 types wooneenheden geïntegreerd, variërend van één slaapkamer appartementen op het gelijkvloers, maisonettes met 3 slaapkamers tot duplexappartementen met 1,2 of 3 slaapkamers.

Een private buitenruimte aansluitend bij de leefruimten in de vorm van een tuintje of dakterras van minimaal 16m2 zorgt voor ruimtelijk evenwicht in de uiterst compacte planopbouw van de verschillende types.

De materiaalkeuze werd bepaald door de wens maximale duurzaamheid te verzekeren, hiervoor werden traditionele bouwmaterialen als baksteen en dakpannen gebruikt in combinatie met buitenschrijnwerk in thermisch onderbroken aluminium en vezelcement. De gekleurde panelen, telkens toegepast in de uitgesneden delen van de bouwblokken, versterken de speelse volumetrie en geven het geheel hierdoor een dynamische uitstraling.

Door middel van een goede thermische isolatie, lage temperatuurverwarming met radiatoren en toepassing van ventilatiesysteem c beantwoordt het project aan de geldende energetische normen.